Brainspotting

Brainspotting je metoda, ki lahko zelo učinkovito dopolnjuje integrativno psihoterapijo, spodbuja kvaliteten terapevtski odnos ter podpira proces zdravljenja.

Psiholog David Grand je ugotovil, da s pomočjo določenih očesnih pozicij lahko človek doseže in predela travme ter boleče življenjske izkušnje. Znano je, da je vsak dogodek – tako lep kot boleč – shranjen na točno določenih mestih v naših možganskih celicah.

Z brainspottingom lahko pomagamo posamezniku najti nevropsihološki izvor travme, disociacij in drugih simptomov ter predelavo izkušenj, ki so običajno izven dosega zavestnega uma in jezikovne zmožnosti.

Metoda temelji na tem, da vidno polje uporabimo za določitev očesnih pozicij, ki so povezane z določenimi področji v možganih kjer so shranjeni spomini. Če z očmi ostanemo na teh točkah, pride do spodbuditve predelave ne-besednih, globokih bolečih izkušenj v nas, ki niso dosegljive našemu razumu.

Z brainspottingom torej lahko predelamo boleča čustva in spomine, ki so shranjeni v celičnem spominu našega telesa. Do teh spominov drugače težko dostopamo in nam lahko še vedno povzročajo težave, čeprav jih racionalno razumemo.

Brainspotting je dopolnitev k integrativni psihoterapiji in se uporablja zgolj znotraj dobrega terapevtskega odnosa.